Online formulieren
Depressie

Depressief zijn

Depressie is een verdrietige stemming die zich vaak langzaam ontwikkelt en een individu in zijn kern kan raken. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat er meer dan 264 miljoen mensen lijden aan depressie. Het is een veel voorkomende aandoening die het dagelijkse leven moeilijk kan maken. Levencoaching kan, in het licht van deze realiteit, een krachtige partner zijn in het omgaan met depressie en het herontdekken van het leven.

Depressie is meer dan alleen een dipje of een blauwe dag. Dit is een staat van diepe droefheid, hopeloosheid en een gebrek aan interesse in de wereld. Het komt met allerlei symptomen, zoals slapeloosheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, eetlustveranderingen, waardeloosheid en, in ernstige gevallen, zelfmoordgedachten. Deze ziekte kan je vermogen om alles te doen wat je normaal gesproken kan doen, zoals werken, studeren, eten, slapen en genieten van het leven, aantasten.

Depressief zijn

Depressief worden kan iedereen

Het kan iedereen overkomen, depressief zijn. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, of je man of vrouw bent, waar je vandaan komt of hoeveel geld je bezit. Depressie trekt zich niks aan van dit soort dingen. Het is niet zo dat mensen ervoor kiezen om depressief te worden, het is gewoon zo. Iedereen kan depressief worden, ook al hebben sommige mensen meer aanleg of hebben ze dingen meegemaakt die dat risico vergroten.

Er zijn nog steeds veel misverstanden en vooroordelen over depressie. Soms denken mensen dat het niet normaal is om verdrietig te zijn, of dat je het gewoon moet vergeten. Maar dat is niet de manier waarop het werkt. Depressie is een serieus probleem en het is van groot belang om hulp te zoeken als je denkt dat je depressief bent.

En vergeet niet, als je je depressief voelt, ben je echt niet de enige. Er zijn zoveel mensen die door hetzelfde gaan en er is hulp beschikbaar. Het is echt oké om hulp te vragen. Je hoeft dit niet in je eentje te doen.

Depressief waardoor

Er zijn veel verschillende dingen die ervoor kunnen zorgen dat iemand depressief wordt, en het is vaak een combinatie van factoren. Het is niet zo dat er één ding is dat je per se depressief maakt. Je kunt bijvoorbeeld depressief worden door dingen die in je leven gebeuren, zoals het verlies van een dierbare, een scheiding, of als je je baan kwijtraakt. Soms wordt het ook veroorzaakt door lichamelijke gezondheidsproblemen, zoals als je een zware ziekte hebt of chronische pijn. Het kan ook te maken hebben met je genen, dus als er depressie in je familie voorkomt, heb je misschien meer kans om het ook te krijgen. En soms heeft het te maken met je hersenen en hoe ze werken.

En weet je, soms gebeurt het gewoon en is er geen duidelijke reden waarom iemand depressief wordt. Het is echt een ingewikkeld ding, en het is nooit de schuld van de persoon die depressief wordt.

Wat is een depressie

Depressief zijn en levenscoaching

Wanneer je depressief bent, lijkt het erop dat je in een donkere tunnel zit zonder einde in zicht. Soms is alles moeilijk en weet je niet wat je verder moet doen. Een levenscoach kan je hierbij helpen. Ze staan met een zaklamp bij de ingang van de tunnel en helpen je de weg naar buiten te vinden.

Een levenscoach is er om naar je te luisteren en echt naar je te luisteren. Ze zijn niet oordelend, ze geven je de ruimte om te praten over wat je dwarszit, over je zorgen en je angsten. Wanneer je iemand nodig hebt die er voor je is, die je gedachten en gevoelens serieus neemt.

Een levenscoach is echter meer dan alleen luisteren. Ze helpen je om je te concentreren op de toekomst, op de mogelijkheden, in plaats van vast te blijven zitten in het donker. Je gaat samen met me op zoek naar wat je echt belangrijk vindt in het leven, naar wat je dromen en doelen zijn. Dan maak je een plan om die doelen stap voor stap te bereiken.

Een levenscoach kan je ook helpen om je denkpatronen te veranderen. Ze leren je hoe je je negatieve denkbeelden kunt uitdagen en vervangen door bemoedigende, positieve gedachten. Dit kan je helpen om je beter te voelen en om sterker in het leven te komen.

Een levenscoach helpt je ook bij het leren hoe je voor jezelf moet zorgen. Het is heel belangrijk dat je jezelf goed verzorgt als je depressief bent. Wanneer het gaat om gezond eten, bewegen, voldoende rust nemen of gewoon tijd voor jezelf nemen, helpt je coach je om te ontdekken wat voor jou werkt en hoe je dat in je leven kunt integreren.

Verkennend gesprek

Wanneer je iets leest wat je interessant vindt om over door te praten, maak dan een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend verkennend gesprek. Misschien ontdek je een ‘Hoera!’ voor het oplossen van levensvragen en meer persoonlijke groei.

Je bent van harte welkom in mijn gezellige praktijkruimte in Drachten zonder drempels. Een eerste afspraak kan al binnen twee weken worden gemaakt, overdag of in de avonduren. Dit kan via een face-to-face gesprek, maar net zo gemakkelijk online. Zie ik je snel?!

Depressie
Chat openen
Levenscoach Freek
Levensvraag? Relatie- of werkprobleem? Ik ben Freek, jouw levenscoach met 35 jaar ervaring. Geen hokjes, geen lijntjes, gewoon jij. In Drachten of online, ik help je verder. Vastgelopen? Maak nu een afspraak.