Online formulieren
Einde liefdesrelatie

Einde liefdesrelatie

Het leven, hè? Dat kan je flink dwarszitten! Het komt met stormen die keihard binnenkomen, en eentje daarvan, zo’n storm die je tot op het merg raakt, is het einde van een liefdesrelatie. Zie je het voor je? Je hebt je binnenste buiten gekeerd voor iemand, samen hebben jullie gedroomd, tranen van het lachen geplengd, flink ruzie gemaakt en ook samen gehuild – en dan, boem, uit het niks, is het voorbij. Het kan voelen alsof de wereld onder je instort, alsof er een stuk van je hart wordt weggerukt. Het is alsof je een beetje vanbinnen sterft.

Maar, hè, wees sterk. Geloof me, er zijn betere tijden in het verschiet. Echt, dat beloof ik je. Je bent niet de enige die dit doormaakt, hoor. Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste. Dus kop op! Samen slaan we ons hier doorheen. We duiken in dit proces en komen er sterker uit. Want weet je wat? Je bent niet alleen, en deze storm, die gaan we samen trotseren.

Einde liefdesrelatie

Eerst wil ik je even meenemen naar die wirwar van gevoelens. Die rakkers die nu waarschijnlijk als stuiterballen door je heen gaan. Voel je je verdoofd, boos, verdrietig, of misschien zelfs opgelucht? En soms, voel je je misschien ook wel een beetje verloren. En weet je wat? Dat is helemaal oké. Er is geen handleiding voor hoe je je moet voelen, geen goed of fout in deze situatie.

Zie het maar als een soort rouwproces, net als wanneer je een dierbare verliest. Want laten we eerlijk zijn, je verliest wel degelijk een stukje van je leven, een stukje van wie je was. Dus laat die gevoelens er maar zijn, probeer ze niet weg te stoppen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van je herstelproces.

Ik wil dat je weet dat het echt oké is om te voelen wat je voelt. Geef jezelf de ruimte, de tijd, en de vrijheid om door die emoties heen te gaan. Het is geen zwakte, maar juist een sterkte, om te erkennen dat je pijn hebt en dat je tijd nodig hebt om te helen. Dus, pak die tissue, laat die tranen maar stromen, schreeuw het uit als dat nodig is. Het hoort er allemaal bij en weet je wat? Het komt goed. Echt, het komt goed.

Nu, hè, komt het stukje dat je liever over zou willen slaan: de confrontatie met de realiteit. Het is uit. Het is voorbij. En, verdorie, dat doet zeer. Maar je moet door, je kan niet stilstaan. Probeer eens wat, sluit je ogen en beeld je in dat je een vlieg op de muur bent in je eigen leven. Kijk eens naar jezelf vanuit dat standpunt.

Zie je jezelf daar zitten, met je hart in duizend stukken, die tranen op je wangen? Maar kijk eens goed, je ademt nog. Je leeft nog. Ja, je bent gekwetst, ja, je bent verdrietig, maar je bent nog steeds hier, in de race, en je bent zoveel sterker dan je denkt. Er is een hele wereld buiten deze tranenzee, een wereld die wacht om door jou herontdekt te worden.

Het is zwaar, dat weet ik, maar het is zo belangrijk om dit te beseffen. Er is leven na liefdesverdriet, en het is aan jou om dat leven weer te omarmen. Dus droog je tranen, haal diep adem en sta op. Je bent sterker dan je denkt, en ik geloof in je. Je kunt dit aan, dat weet ik zeker. Je komt elke dag een beetje verder.

Einde liefdesrelatie

Zodra je dat stukje achter de rug hebt, is het tijd om jezelf weer bij elkaar te rapen. Beetje bij beetje, dag na dag. Niet elke dag zal een feestje zijn, en dat is oké. Soms zul je misschien struikelen, misschien zelfs vallen, maar je zult weer opstaan, dat beloof ik je.

Doe dingen die je vreugde brengen, dingen waar je een glimlach van op je gezicht krijgt. Ga wandelen in de natuur, verlies jezelf in een goed boek, schilder een meesterwerk of ga lekker sporten. Wat het ook is, doe iets dat jij leuk vindt.

Neem de tijd om jezelf opnieuw te ontdekken. Herinner jezelf eraan dat je meer bent dan alleen een ‘wij’. Je bent een uniek individu, een prachtig persoon met eigen interesses, talenten en dromen. Jij bent jij, en dat is genoeg. Je hoeft niet iemand anders te zijn, je hoeft niet een betere versie van jezelf te zijn. Jij bent genoeg, precies zoals je bent.

Laat je verdriet je niet definiëren. Ja, je hebt pijn, ja, je hebt een verlies geleden, maar dat is niet wie jij bent. Jij bent sterker dan deze pijn, jij bent groter dan dit verlies. Jij bent jij, en dat is prachtig. Dus, kop omhoog, schouders naar achteren, en wees trots op wie je bent. Want jij bent uniek, en niemand kan dat van je afnemen.

En dan is er nog een stuk dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar oh zo belangrijk is: vergeving. Het is makkelijk om je te verliezen in de pijn en de boosheid, maar vergeving, dat is een sleutel tot genezing.

Vergeef je ex-partner voor de fouten die zijn gemaakt. Zie ze niet als monsters, maar als mensen. Mensen maken fouten, het is een deel van ons zijn. En ja, sommige fouten doen pijn, sommige fouten laten littekens achter, maar vergeven betekent niet dat je vergeet. Het betekent dat je de pijn loslaat, dat je ruimte maakt voor genezing.

Maar er is nog iemand die je vergeving nodig heeft, en dat ben jijzelf. Vergeef jezelf voor de dingen die je anders had willen doen, voor de fouten die je gemaakt hebt. We zijn allemaal mensen, we zijn niet perfect. We maken allemaal fouten, en dat is oké. Het belangrijkste is dat we van die fouten leren, dat we groeien.

Dus, wees zacht voor jezelf. Straf jezelf niet voor de dingen die je niet kon veranderen. Laat de schuld los, laat de spijt los. Jij bent niet je fouten, jij bent niet je verleden. Jij bent jij, en dat is genoeg. Vergeef jezelf, hou van jezelf, en geef jezelf de kans om te helen. Want jij verdient het om gelukkig te zijn, jij verdient het om te helen. En vergeet niet, jij bent sterker dan je denkt.

Einde liefdesrelatie

En als laatste, onthoud goed, het is helemaal oké om hulp in te schakelen. Een goed gesprek met vrienden, een schouder van je familie om op te leunen, of zelfs een professional inschakelen – het kan allemaal een wereld van verschil maken. Soms heb je gewoon iemand nodig om tegen aan te praten, iemand die je kan vertellen dat het oké is om te voelen wat je voelt.

Dus, kom op, hou vol. Deze storm? Die gaat voorbij. Die dikke donderwolken maken straks weer plaats voor de zon. En weet je wat? Op een dag, misschien sneller dan je nu voor mogelijk houdt, zul je weer lachen. Je zult weer dromen. Je zult weer liefhebben.

Want dat is het mooie van het leven, het stopt nooit. Het gaat altijd door. En jij, jij gaat ook door. Jij bent sterker dan je denkt, jij bent veerkrachtiger dan je ooit had durven dromen. Dus adem in, adem uit, en stap voorwaarts. Want jij, jij kan dit.

En ik, weet je, ik ben hier voor je. Of je nu een klankbord nodig hebt, iemand die luistert, of gewoon iemand die er is. Ik, als Freek, ik heb mijn eigen portie wel gehad. En als levenscoach, nou, geloof me, ik heb heel wat tranen gedroogd.

Dus kom maar op, kom maar langs. Je bent welkom. Je verdriet is welkom. Je angsten zijn welkom. Alles wat je bij je hebt, het mag er zijn. Want weet je, we zijn allemaal mensen. We hebben allemaal ons eigen verhaal, onze eigen pijn. En soms, soms hebben we gewoon iemand nodig die zegt: “Ik ben er voor je.”

Dus dat zeg ik tegen jou: Ik ben er voor je. Ik luister. Ik begrijp. En samen, samen komen we erdoorheen. Want dat is wat we doen als mensen. We helpen elkaar. We steunen elkaar. En samen, samen zijn we sterker. Dus kom maar op. Je bent welkom. En onthoud: Je bent sterker dan je denkt.

Verkennend gesprek

Wanneer je iets leest wat je interessant vindt om over door te praten, maak dan een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend verkennend gesprek. Misschien ontdek je een ‘Hoera!’ voor het oplossen van levensvragen en meer persoonlijke groei.

Je bent van harte welkom in mijn gezellige praktijkruimte in Drachten zonder drempels. Een eerste afspraak kan al binnen twee weken worden gemaakt, overdag of in de avonduren. Dit kan via een face-to-face gesprek, maar net zo gemakkelijk online. Zie ik je snel?!

Einde liefdesrelatie
Chat openen
Levenscoach Freek
Levensvraag? Relatie- of werkprobleem? Ik ben Freek, jouw levenscoach met 35 jaar ervaring. Geen hokjes, geen lijntjes, gewoon jij. In Drachten of online, ik help je verder. Vastgelopen? Maak nu een afspraak.